بسم الله النّور
مسئولیت های عرصه های خارج از خانه از عهده ی زن برداشته شده است اما ممکن است بنا به شرایط این مسئولیت ها برای جامعه ی زنان واجب کفایی شود. مثلا در امور پزشکی1. وقتی مسئولیتی از دوش زنان برداشته شده است یعنی حضور در آن عرصه برای یک زن مشغولیت است نه مسئولیت. مثلا فعالیت های اجتماعی، اشتغال و تحصیل عرصه های مشغولیت زن هستند نه مسئولیتش. و زمانی چنین مشغولیت هایی برای یک زن فضل است که به مسئولیتش که پس از زوجیت، همسری و مادری است خدشه و آسیبی وارد نکند.
متأسفانه حرکت فعلی جامعه و مسیری که برای زنان ترسیم شده است در جهت مشغولیت جامعه ی زنان است نه مسئولیت های آنان. مثلا در عرصه ی اشتغال (چون عرصه ی فعلی اشتغال برای مردان تعریف شده است) اصل را بدون آسیب ماندن حوزه ی اشتغال، به عنوان مسئولیت زن در نظر می گیرند. در صورتی که مسئولیت زن چیز دیگری است.2 زن اگر هم وارد جامعه می شود باید توجه خودش و جامعه به سمت مسئولیت هایش باشد نه مشغولیت هایش.
با این توضیح سیر تربیتی دختران هم باید در جهت مسئولیت هایی که در آینده عهده دار خواهند شد باشد نه در جهت مشغولیت های فرعی.3 سیر تربیت پسران هم باید در جهت مسئولیت هایشان باشد.
البته همه ی این جا به جایی ها در نقش ها و عرصه های عمل مصداق بارز روایتی است که می گوید در آخر الزمان زنان مرد می شوند و مردان زن. در اصل در این دوران زنان مشغولیت را مسئولیت تصور می کنند و عهده دار نقش های مردانه می شوند و مردان هم مسئولیت هایشان را کنار می گذارند4.
پ.ن: در هنگام جستجو برای پیدا کردن تصاویر مناسب برای این دو مطلب به نکته ای جالب و البته دردناک برخوردم. زمانی که واژه ی زن مشغول را به انگلیسی سرچ کردم در بسیاری از نتایج زنان «مادر» هم بودند، یعنی فرزندشان در کنارشان بود و این تصویر برای بسیاریشان در «خانه» ترسیم شده بود. اما! زمانی که سرچ کردم «زن مشغول مسلمان» عمده ی تصاویر زنانی را نشان می داد که در دفتر کارشان مشغول کارند (نه در خانه) و خب در هیچ کدام بچه ای هم نبود! این یعنی سردمداران غربی در رسانه ای به نام گوگل تصویر زنان مسلمان را افرادی تنها در دفتر کار نشان می دهد! اما زنان جامعه خودشان هم مادرند و هم در خانه اند و سرشان هم بسیار شلوغ است! امان از استراتژی شیطان!
1- بحث واجب کفایی در حضور اجتماعی زنان به شرط توفیق و حیات در آینده توضیح داده خواهد شد.
2- اینجا بحث در کلیت موضوع است نه استثناهایی مثل زنان سرپرست خانوار، گرچه به عقیده ی بنده در جامعه ی اسلامی نباید زن سرپرست خانوار یا خود سرپرستی وجود داشته باشد بلکه باید هر دختری در سن مناسب ازدواج کند و در صورت فوت یا طلاق همسرش مجددا ازدواج کند تا اصلا پدیده ای به نام زنان سرپرست خانوار یا خودسرپرست به وجود نیاید که بخواهد تبدیل به مسئله شود برای جامعه ای
3- برخی افراد فمینیست می گویند چرا زن را برای ازدواج و مادری تربیت کنیم؟ و او را موجودی مستقل بار نیاوریم؟ پاسخ روشن است چون زن در آینده باید عهده دار این مسئولیت ها شود.
4- عملا بسیاری از پسران و مردان امروز مسئولیت حمایت مالی زن و فرزند را فراموش کرده اند و آن را جزء مسئولیت هایشان نمی دانند!