سلام رهروجانکاملا با نظرت موافقم عزیزم...مهمترین و بزرگترین تاثیر زنی مثل مادر امام خمینی همون پرورش فرزندی مثل ایشون بود...فقط واسه اینکه از سوال اصلی دور نشیم بذار یه مرور کنیم:
من پرسیدم که "اولویت بندی نقش ها در زندگی (نقش مادری، همسری، پژوهشگری،...) در زندگی از دیدگاه دینی بر چه اساس هست؟
جمع بندی شما این بود " که اولویت با نقش های بی بدیل هست و مادری یک نقش بی بدیل هست".
منم توضیح دادم که "تمام نقش های هر انسان بی بدیل هست چون هر انسانی خودش یک فردیت بی بدیل داره پس اساس انتخاب نقش مادری نمی تونه بی بدیل بودن باشه چون تما نقش ها بی بدیلن". با این توضیح باز هم سوال اولویت بندی سر جای خودش می مونه که انتخاب این نقش های بی بدیل بر چه اساسی هست؟؟
می دونی دوستم، یه اختلاف پیش فرضی توی حرف های شما با حرف های من وجود داره که همین فکر میکنم توی جمع بندی هامون خیلی تاثیر گذاره...من توانایی ها جنسیتی رو چیزی جدا از قابلیت ها و استعداد های فراجنسیتی نمی دونم اما شما برای ویزگی های جنسیتی عنوان "نقش های بی بدیل" رو قائل هستی.
اگه من درست فهمیده باشم شما می فرمایید استعداد و هوش توانایی های مشترک بین زن و مرد هست اما "توانایی باروری" منحصر به جنسیت زن هست پس به "مادری به عنوان یک نقش بی بدیل و از پیش تعریف شده برای زنان " تاکید می کنید ..
من(هم از روی تجربه خودم و هم البته با استناد به بررسی های علمی که انجام شده) بدون تردید و با تاکید می گم که "تمامی توانایی ها و قابلیت ها و استعداد های بشری تحت تاثیر جنسیتش قرار داده". دانشجوهای که تو این 4-5 سال تدریس و دخترها و پسرهایی که توی تمام دوران تحصیل در کنارشون بودم به من ثابت کردن که هرچقدر توانایی های هوشی مساوی- از دیدگاه زنتیک- بین یک پسر و یک دختر وجود داره اما نحوه بروز و شکوفاییش مستقیما تحت تاثیر هورمون های جنسیتی قرار داره...به بیان ساده تر مثلا هوش ریاضی یک پسر و یک دختر با ضریب هوشی مساوی، در عمل بسیار متفاوت بروز پیدا می کنه..مثلا در یک آزمون مشترک سوال هایی هستند که 90 درصد دخترها نمی تونن به اون جواب بدن ولی بیشتر از 80 درصد پسرها جواب می دن و برعکس، سوالاتی هستن که همون پسرها نمیتونن جواب بدن اما برای اکثر دختر ها ساده و قابل حله!..تست های هوش زیادی تو این زمینه طراحی شده که با یه سرچ ساده می تونید پیدا کنید.
با این دیدگاه، من تنها ویژگی منحصر به فرد جنسیتی یک زن رو توانایی باروری و مادری نمی بینم..ویزگی های جنسیتی در نوع پردازش ذهنی زنان و مردان تاثیر فوق العاده ای دارن..به همین دلیل یک پزشک زن با تخصص و هوش و حتی رتبه علمی مشترک با یک مرد، نحوه تشخیص بیماری و درمانش با همون پزشک مشابه مرد متفاوته..دلیل تفاوتش لزوما بالاتر بودن سطح علمی یا هوشی نیست، بلکه نحوه پردازش متفاوت اطلاعات در دستگاه عصبی زن و مرد هست.
چیزی که اساسا باعث تردید من شد، این بود که باروری رو استعدادی می دونم که قابل مقایسه با هیچ یک از سایر استعداد های بشری نیست..نوعی شرکت در آفرینشه...این منحصر به فردش می کنه..این باعث شد که از خودم بپرسم "چرا همچین توانایی منحصر به فردی در زن وجود داره؟ چرا در همه زنان؟؟چقدر مقابلش مسئولم؟؟آیا حق انتخاب دارم؟؟اگر این قابلیت اینقدر ویزه هست، مسئولیتش هم ویزه هست و اگر من بدونم که نمی تونم به نحو احسن انجامش بدم چی؟؟ این حرف که شاید فرزند ماری کوری فلان و چنان می شد، خوب چرا خود ماری کوری فلان و بهمان نشه؟؟؟چرا چون زنه، موظفه که فرزندش رو برسونه به اون جایی که خودش می تونه برسه؟؟
ترنم جان حرف قشنگی زد..."کسی که از روی بی توجهی موجب آسیب به فرزندش میشه در امتحان مادری و پدری مردود میشه". به همین خاطر من این فکرها رو دارم قبل از بچه دار شدن می کنم که شاید اگر ماری کوری هم تو اون جامعه سنتی نبود می تونست بیان کنه که احساس مسئولیتش به پژوهش هاش بیشتر از احساس نیازش به بچه دار شدن بود و اون طفل بیچاره هم به اون روز نمی افتاد
چند روز پیش از یکی از اساتید دروس دینی پرسیدم که چرا این ویزگی منحصر به فرد-بارداری- گزینشی داده نشده؟آخه همه که مادرهای خوبی نیستن؟/زنانی رو می بینیم که آرزوی مادرشودن رو دارن اونوقت تو بیمارستان شاهد زایمان یک مادر معتاد هستیم که حاضره بچه اش رو برای یک بار مصرف مواد بفروشه...جوابی که شنیدم این بود که خدا از هیچ کدوم از بنده هاش ناامید نیست...همیشه به همه فرصت می ده و این ما هستیم که به سمتش بر میگردیم و یا نه....با این توصیف، آیا باید به یک مادر معتاد اجازه داد بچه دار بشه؟؟؟(می دونید توی کشورهای غربی عقیم کردن زنان بزهکار رایگانه!)یا حتی اجازه نه، باید تشویقش کرد؟؟
منظورم از پرسیدن این سوال ها پیدا کردن جواب تک تک شون نیست...من اگه بتونم ملاک های خودم و پیدا کنم میتونم جواب این سوال ها رو بدم...اون استاد دروس دینی، ملاکش تسلیم در برابر خواست خدا بود...اما قدرت تفکر و تعلق چی میشه؟؟جاش کجاست؟؟ پارسال واسه چک آب پیش پزشک زنان رفته بودم...وقتم ساعت 7 شب بود...وقتی رفتم تو اتاق خانم دکتر داشتن با موبایل صحبت می کردن و من یکم معطل شدم...وقتی صحبتش تمام شد عذر خواهی کرد، گفت پرستار بچه ها می گه کاری واسش پیش اومده باید بره، منم داشتم تلفن می زدم یه نفر و پیدا کنم بفرستم خونه بچه هاا تنها نباشن...گفتم آخی همسرتون بچه داری بلد نیستن؟!!!گفت همسرم جراح عمومیه مطبش طبقه بالای همین جاست!!م ن اگه 10-11 برم خونه اون 1-2 میاد!!! گفتم بچه اتون چند سالشونه؟؟گفت یه بچه 5 ساله و سه بچه 2 ساله!!!!!!! تا 2-3 روز حالم بد بود از تصور تنهای و بی کسی این بچه ها....آخه چرا همه باید بچه دار بشن؟؟؟چه الزامیه؟؟
ببخشید من باز دلم پر بود اینجا زیاد نوشتم...نمی دونم همه سوال هام توی یه دسته هست یا باید بخش بندی کنم؟؟!!شما خودت اگه هرجور صلاح دونستی تغییرات ایجاد کن..
(یه خبری از پایان نامه بهمون بده رهرو جان!!!مشغول ضمه نشی بشینی پای درد و دل های من از کاراهای خودت بمونی!!)
پاسخ :
سلام بر شما عسل بهاری عزیز
بیاید مرحله به مرحله با سوال های کوتاه جلو بریم.
1- آیا شما ویژگی های اکتسابی و ارثی رو می پذیرید؟
2- تعریف «نقش های جنسیتی» از دیدگاه شما چیه؟
3- وجه تمایز نقش های جنسیتی از نقش های غیر جنسیتی چیه؟
فکر کنم اگر به پاسخ این سوال ها برسیم می تونیم به یه مبنای مشترک در بحثمون برسیم ان شاء الله
(پایان نامه هم در حال انجامه شما نگران نباشید)