بسم الله النّور
قبلا در مطالب گوناگون در مورد مفهوم عدل صحبت شده بود.
به گفته امیرالمؤمنین علی علیه السلام: «العدل یضع الامور مواضعها» عدل امور را در جای خود قرار می دهد. نظام خلقت چون بر عدل استوار است، همه ی امور، اشیاء، پدیده ها، حیوانات، انسان ها و... در موضع و جایگاهی که خداوند در این نظام عادلانه تعریف کرده است، قرار دارند. زن و مرد نیز در نظام عدل الهی قرار داشته و در جایگاه خود نقش ها، وظایف و تکالیف ویژه خود را دارند.
اگر تعریف نظام یا سیستم را «یک کل یک پارچه، دارای اجزایی که باهم در تعامل و ارتباط هستند، هر کدام کارکرد ویژه خود را دارند و دارای هدف مشخصی هستند» بدانیم، زمانی نظام عدل الهی استوار است که تمام اجزائش (مخلوقات، انسان ها، زن و مرد) در جای خود، در تعامل با یکدیگر و دارای هدف و نقش واحد باشند. اگر هرکدام از اجزاء از جای خود خارج شوند و یا ارتباط معنادار خود را نسبت به دیگر اجزاء از دست بدهند، سیستم ثبات و پایداری خود را از دست داده و رو به اضمحلال و متلاشی شدن می گذارد.
سیستم جامعه انسانی هم که اجزائش زنان و مردان هستند، یک کل یک پارچه است که بر اساس خلقت خداوند مبتنی است بر عدالت. اگر هرکدام از زن و مرد از جای خود خارج شده و از انجام نقش ها و مسئولیت های ویژه ی خود سر باز زنند، جامعه انسانی با تهدید سیستمی روبرو شده و ثباتش مخدوش می شود.
در جامعه ی فعلی که زن و مرد از نقش های جنسیتی خود خارج شده اند، در اصل از جایگاه خود در نظام خلقت خارج شده و ظالم محسوب می شوند. زیرا ظلم مفهوم مقابل عدل است و ظالم کسی است که عادل نیست و زمانی زن و مرد عادل نیستند که در موضع خود در نظام خلقت قرار نداشته باشند.
در روایات مربوط به علائم ظهور آمده است که در آخرالزمان ظلم همه جا را فرا می گیرد، زنان مرد می شوند و مردان زن. یکی از وجوه فراگیری ظلم در آخر الزمان همین جابه جایی نقش ها و خروج زن و مرد از نظام عدالت است. شبیه شدن زنان و مردان به یکدیگر نیز در به عهده گرفتن نقش های جنس مقابل و سرباز زدن از نقش های جنسیتی ظهور و بروز دارد.
شعار برابری جنسیتی چون بر یکسانی و تشابه زن و مرد در تمام شئون حیات تأکید دارد، مصداق عینی ظلم است زیرا هر جنس در نظام خلقت در جای خود مفهوم دارد و هویت پیدا میکند و اگر تمام اجزاء در کارکردها و نقش های خود به یکدیگر شبیه شوند و از جای خود خارج، دیگر سیستم مفهومی ندارد و این نظام یکپارچه از هم می پاشد.
اما در مورد تصاویر
در این تصویر یک کل یک پارچه به عنوان یک سیستم کامل دیده می شود که تمام اجزاء و زن و مرد در جای خود قرار دارند و هرکس در جای خود در تعامل با دیگری است. این نظام یک نظام عادلانه است.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
در این تصویر یک سیستم خالی دیده می شود که تمام اجزاء خارج از جایگاه خود هستند، هیچ جزئی در تعامل با جزء دیگر نیست. این سیستم متلاشی شده و نمایانگر یک نظام ظالمانه است.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
در این تصویر دیگر سیستمی وجود ندارد، اجزاء به هم ریخته اند و هر جزء در ارتباطی نا به جا با جزء دیگر است.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
در اینجا همه ی اجزاء به ظاهر به شکل منظم و برابر نسبت به یک دیگر قرار دارند، اما هیچ کدام در جای خود قرار ندارند. به ظاهر یک سیستم تشکیل شده است اما بسیار بی ثبات و در نهایت اجزاء ارتباط معنادار با یکدیگر ندارند.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
در اینجا یک نظام ایده آل برابر اما ظالمانه ایجاد شده است، همه اجزاء در نسبت برابر با اجزاء دیگر قرار دارند، اما در واقع هیچ کدام در جای خود قرار نداشته و ارتباط معنادار با یکدیگر ندارند به همین دلیل با کوچکترین تهدیدی کل این سیستم سست، دومینو وار فرو می ریزد.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
پ.ن 1: بهتر از الگوی پازل، چیزی به نظرم نرسید که بتواند تفاوت مفهوم برابری و عدالت را نمایش دهد. اگر دوستان الگوی بهتری مد نظر دارند لطفا دیدگاهشان را به اشتراک بگذارند.
پ.ن 2: با مفهوم پازل زوجیت را هم می توان توصیف کرد. زن و مرد در نظام خلقت مقابل هم نیستند بلکه زوج و کامل کننده ی یکدیگرند. مثل دو قطعه ی پازل که همدیگر را کامل می کنند و کنار هم قرار می گیرند.
پ.ن 3: پازل وسیله بازی بسیاری خوبی برای بازی کودکان است که هم در تقویت قدرت حل مسئله و تفکر مؤثر است و هم می توان به راحتی مفاهیم جامعه سازی، سیستم، تفاوت عدالت و برابری و... را به آسان ترین روش توضیح داد.