بسمالله الّنور
و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم
لطفاً پیش از مطالعه، بخش دوم و سوم این سلسله مطالب را مطالعه بفرمایید.
بنده همچنان مایل نیستم این مطالب را خانمهای مجرد مطالعه کنند.
☑️ در مطلب گذشته عرض شد که آمار دختران مجرد در یک گروه سنی خاص (متولدین اواسط دهه شصت و پیش از آن) بیش از پسران گروه سنی مناسب ازدواج برای آنهاست و یکی از راهکارها برای حل این معضل، همسنگزینی و راغب کردن پسران به ازدواج است.
برای این راهحل، بزرگترین نقش را واسطهها ایفا میکنند، واسطههای عاقل مؤمن که درک درستی از شرایط دارند و خودشان برای ترغیب دختران و پسران مجرد به سراغ آنها میروند و افراد متناسب را به یکدیگر معرفی میکنند. فرهنگ واسطهگری در جامعه ما تقریباً تعطیلشده است و افرادی هم که کار وساطت ازدواج را انجام میدهند عمدتاً از دو سه نسل قبل هستند و نقششان شبیه 118 است. درصورتیکه در جامعه پیچیده امروز، وساطت هم پیچیدگی و مهارت خاص خود را میطلبد. یک واسطه باید از نزدیک یکی از طرفین معرفی را بشناسد، با روحیات و خلقوخوی آنها آشنا باشد، اگر این فرد گرههای فکری دارد، گرهها را باز کند، معیارهای غلط را اصلاح کند و درنهایت به بهترین و خداپسندانهترین شکل، شرایط ازدواج را فراهم کند.
در زمان حاضر وساطت برای دختران و پسران از اوجب واجبات است و باید کمک کرد که جوانان نگاهشان را به ازدواج اصلاح کنند. به نظر حقیر بهطور ویژه این مسئله باید توسط آقایان متأهل برای باز کردن گرههای فکری پسران مجرد به شکل ویژه پیگیری شود تا هم نگاه به ازدواج و هم معیارها اصلاح شود. بیش از این به مسئله وساطت نمیپردازم. اما میتوانید با استفاده از کانال جوشکارها که توسط حجتالاسلام عالمی اداره میشود و تخصصی به مسئله واسطهگری و حل مشکلات ازدواج جوانان به شکل جدی پرداختهاند، آموزشهای لازم برای واسطهگری ازدواج را ببینید.
.
☑️ راهکار بعدی که کارشناسان ارائه میدهند چیست؟
راهکار بعدی، حفظ عفت است. توصیهای که در ابتدای آیه 33 سوره نور هم شده است.
«وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذینَ لا یَجِدُونَ نِکاحاً حَتَّى یُغْنِیَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِه»
و کسانى که امکانى براى ازدواج نمىیابند، باید پاکدامنی پیشه کنند تا خداوند از فضل خود آنان را بىنیاز گرداند.
معاویه بن وهب از امام صادق علیهالسلام درباره فرموده خداوند عزّوجلّ: «و کسانى که امکانى براى ازدواج نمىیابند باید پاکدامنی پیشه کنند تا خداوند از فضل خود آنان را بىنیاز گرداند» روایت کرده است که حضرت فرمود: «ازدواج کنند تا خداوند آنان را از فضل خویش بىنیاز سازد.»[1]
برداشت عمومی از این آیه این است که بی همسران عفت بورزند. (تا آخر عمر!) اما سیاق آیه مبتنی بر این روایت این است که تا زمان ازدواج عفت خود را حفظ کنید. یعنی غنائی که خداوند نصیب بندهاش میکند از طریق ازدواج است.
بهعبارتدیگر ما هیچ جا در دین اسلام توصیه به تجرد تا آخر عمر نداریم. چه برای دختران و چه برای پسران؛ و هردو باید تا زمان ازدواج صبر و حفظ عفت کنند.
اما آنچه برای دختران مجردی که فرصت ازدواج پیدا نکرده و نمیکنند توصیه میشود، حفظ عفت در کل دوران حیات است و ما چنین چیزی در دین اسلام نداریم.
.
☑️ راهکار فمینیستها هم مشخص است. «تنها بمانید و از تنهاییتان لذت ببرید!» حتی برفرض محال دختری توانست تنها بماند و از تنهاییاش لذت هم ببرد، آیا ممدوح است؟
.
☑️ اساس جامعه اسلامی بر زوجیت بناشده است. یعنی نظام جامعه اسلامی مبتنی بر افرادی طراحی میشود که زوجاند نه فرد. این زوجها هستند که اساس یک تمدن الهی را شکل میدهند نه فرد فرد انسانها.
✔️ بنابراین راهکار ما برای دخترانی که فرصت ازدواج را ازدستدادهاند و یا ازدواجشان با مشکل مواجه شده است فقط ازدواج است. حرفهای بیمنطقی چون «تجرد قطعی» و امثال این حرفهای پوچ و بیهوده، در میان مفاهیم اسلامی بیاعتبار و فاقد معنا هستند.
✔️ چندهمسری مردان، یکی از راهکارهایی است که اسلام، برای ازدواج بانوان پیش روی ما قرار داده است. این موضوع، برخلاف باور عمومی، حق زنان است. حق زنانی که راه دیگری برای ازدواج ندارند، نگران آیندهی مبهم خود هستند و در حال عبور از زمان و فرصت مناسب برای مادر شدند.
✔️ اگر ما آگاهانه هر نوع مانعی بر سر ازدواج ایجاد کنیم، باید در مقابل پیشگاه خداوند پاسخگو باشیم. با توجه به وضع موجود، جامعه به سمت چندهمسری خواهد رفت. میتوان این موضوع را با توجه به ضرورتها پذیرفت و آسیبهای آن را کاهش داد یا بر سر آن موانع جدی ایجاد کرد تا روند اشتباه فعلی با آسیبهای بیشتر ادامه پیدا کند و مشکلات تشدید شود. انتخاب با ماست. چندهمسری داروی تلخی است که برای شرایط فعلی جامعه ما تجویز میشود تا هم نسلی از دختران بازمانده از ازدواج احیا شوند و هم جامعه با مخاطرات بیشتر مواجه نشود.
ادامه دارد...
انشاءالله
پ.ن: به امید و لطف حق تعالی، مطلب آینده در مورد موضوع چند همسری مردان، شبهات، آن چه هست و آن چه باید محقق شود خواهد بود.
[1]الکافی (ط - الإسلامیة)، ج5، ص:331
عَنْ صَفْوَانَ بْنِ یَحْیَى عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ وَهْبٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع فِی قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ- وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذِینَ لا یَجِدُونَ نِکاحاً حَتَّى یُغْنِیَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ قَالَ یَتَزَوَّجُوا حَتَّى یُغْنِیَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ