بسم الله النّور
بخش اول را در این لینک مطالعه کنید.
یکی دیگر از دروغهایی که به زنان گفتهشده این است که باید در خدمت مردان باشند، تمام کارهای خانه و همهی امورات شخصی آنها را هم انجام دهند. درصورتیکه اینگونه نیست، به چند دلیل:
1- وظایف هرکس در انجام امور شخصی بر عهده خود اوست، چه مرد و چه زن. محور بحث ما در اینجا حق و تکلیف است. یعنی مرد حق ندارد وظایف خانه را بر زن بار کند و زن هم تکلیفی ندارد که این امور را انجام دهد زیرا انجام کارهای خانه توسط زن از حقوق واجب مرد نیست؛ حقوق اخلاقی، ایثار و لطف هم بحث جدایی است. در خانواده یک مجموعه حقوق واجب داریم و حقوق اخلاقی که دوام و صلاح خانواده منوط به آن است، مانند تقسیم وظایف مختلف در خانه. ایثار نیز جزء مکارم اخلاقی است که انسان را به تعالی میرساند. ویژگی ایثار در اختیاری بودن آن است و به همین دلیل ثواب بسیاری دارد، اما در جامعه فعلی ما که اسلام بهطور کامل اجرا نمیشود، نهتنها امور خانه را به جبر بر زنان بار میکنند، بلکه آن را از تکالیف و وظایف واجب یک خانم میدانند.
2-انجام کارهای خانه بر عهده زن مرد هردو هست، نه اینکه فقط بر عهده زن باشد. شاهد مثال روایاتی است که در آن به ثواب بسیار کمک همسران به یکدیگر اشارهکرده است. از نقایص ما در نقل روایات این است که آنها را یکطرفه نقل میکنیم و صرفاً به روایت زنان اشاره میکنیم و نه مردان؛ درصورتیکه اکثر روایاتی که به نقش زنان و مردان در خانواده اشارهکردهاند دوطرفهاند، چون عدل (یعنی هر چیز سر جای خود) اساس این روایات است.
به چند نمونه از این روایت اشاره میکنیم:
امیر مؤمنان امام علی علیهالسلام فرمود: روزی درحالیکه فاطمه(س) نزدیک من نشسته بود و من عدس پاک میکردم، پیامبر صلیالله علیه و اله وارد شدند و فرمودند: ای اباالحسن
! عرض کردم لبیک یا رسولالله!
فرمود: آنچه میگویم بشنو زیرا من هیچ حرفی نمیزنم مگر اینکه به امر پروردگار است،
مردى که به زن خود در خانه کمک کند، خدا ثواب یک سال عبادتی را که روزها روزه باشد و شبها به قیام و نماز ایستاده باشد به او میدهد.
خداوند ثواب صابران و ثواب یعقوب و داود و عیسی علیهمالسلام را به او عطا خواهد کرد.
یا على هر که در خانه در خدمت خانواده خود باشد و آن را ننگ نداند خداوند نام او جزو شهدا مینویسد و ثواب هزار شهید را در هرروز شب برای او محاسبه میکند.
برای هر قدمی که برمیدارد ثواب یک حج و عمره مینویسد و به هر رگی که در بدن اوست در بهشت شهری به او عنایت میکند.
یا على یک ساعت خدمت کردن در خانه از عبادت هزارساله و هزار حج و هزار عمره بهتر است.
خدمت کردن به عیال از آزاد کردن هزار بنده و هزار جهاد و عیادت هزار بیمار و شرکت در هزار نماز جمعه و شرکت در هزار تشییعجنازه و سیر کردن هزار گرسنه و پوشاندن هزار برهنه گرفتن هزار اسیر درراه خدا بهتر است.
ثواب خدمت کردن به خانواده از هزار دینار صدقه دادن به درویشان بهتر است.
خدمت به عیال از خواندن تورات و انجیل و زبور و قرآن برای او بهتر است و از هزار اسیر که بخرد و آنها را درراه خدا آزاد کند برتر است.
برای او از صدقه دادن هزار شتر به نیازمندان بهتر است.
از دنیا بیرون نمیرود مگر اینکه جای خود را در بهشت میبیند.
یا على هرکسی خدمت کردن به خانواده خود را ننگ نداند خداوند او را بدون حساب به بهشت داخل میکند.
یا على خدمت کردن به عیال کفاره گناهان کبیره است و غضب پروردگار را فرومینشاند و مهریه او حورالعین است.
حسنات و درجات را زیاد میکند.
یا على خدمت نمیکند عیال خود را مگر کسی که صدیق یا شهید باشد یا مردی که میخواهد خدا خیر دنیا و آخرت را به عنایت کند.[1]
شاید حکمت اینهمه ثواب برای خدمت مرد به همسرش این است که طبق تربیت رایج همهی اعصار و زمانها، برای مردان سخت و دشوار است که به زنان در امور خانه کمک کنند. به همین دلیل در انتهای روایت ذکرشده که فقط صدیقین و شهدا و کسانی که به دنبال خیر دنیا و آخرت هستند به همسر خود کمک میکنند، یعنی مردی که تا این اندازه رشد یافته است به فضل کمک به همسر میرسد.
در روایات دیگری نیز به کمک مردان در خانه اشارهشده است:
على علیه السّلام هیزم جمعآوری مىکرد، آب مىآورد و جارو مىکرد و فاطمه علیها السّلام آسیاب مىکرد، خمیر درست مىکرد و نان مىپخت.[2]
.
روزى رسول خدا صلیالله علیه و آله و سلّم وارد خانه على علیه السّلام شد و دید که او و فاطمه علیها السّلام مشغول کار با آسیاى دستى هستند، پیامبر خطاب به آنها فرمود: کدامیک از شما خسته هستید؟ على علیه السّلام پاسخ داد: فاطمه. پیامبر خطاب به او گفت: برخیز دخترم! پس فاطمه علیها السّلام برخاست و پیامبر بهجای وى نشسته و با على علیه السّلام مشغول آسیا کردن گردید.[3]
این روایت کاملکننده روایت قبل است و نشان از آن دارد که حتی اگر قبلاً هم تقسیم وظایف انجامشده (آسیا کردن آرد، خمیر کردن نان و پخت نان با حضرت زهرا سلامالله علیها بود) باز مشارکت و کمک امام علی علیهالسلام هم بوده است. (در اینجا کمک به آسیاب کردن آرد)
ادامه دارد...