بسم الله النّور
مطالب «زن مسئول و زن مشغول» همه مقدمه ای بودند برای آغاز بحث «حضور اجتماعی زن»1 که تا به امروز تبیین صحیحی از آن صورت نگرفته است و باید معیار و شاخص درستی برای تشخیص این مسئله تبیین گردد.
حضور اجتماعی زن یکی از مهمترین مسائلی است که فمینیست ها بر روی آن تأکید دارند و می گویند زن در اسلام محدود به خانه است!
در صورتی که اگر قرار بود در اسلام زن محدود به خانه باشد اصلا حدود حجاب برای چه درقرآن آمده است؟
زن در خانه که نیازی به حجاب ندارد، نیاز به دانستن آداب رفتار با نامحرم ندارد که این همه در قرآن به دقت تبیین شده است.
نکته ای که در همین ابتدا باید مشخص شود این است که چون نقش ها و مسئولیت های اصلی زن مبتنی بر خلقتش در خانه تعریف شده است پس زن مکان اصلی حضورش در خانه است و این به این معنی نیست که زن مسئولیت و نقش اجتماعی ندارد2 بلکه اولویت و اهمیت خانه بالاتر از همه ی امور دیگر است. کما این که در مطلب «مسئولیت زن در نگاه امام خامنه ای» و نظراتش به آن پرداخته شد.
تصور عامه ی مردم این است که حضور اجتماعی زنان مساوی است با شاغل بودن زنان. در صورتی که داشتن شغل یکی از عرصه های بسیار محدود حضور اجتماعی زنان است و عرصه های نا شناخته و مغفول دیگری وجود دارند که به آن ها پرداخته نشده است. و متأسفانه همین نگاه آسیب های فراوانی را در حوزه ی زنان و مطالعات مربوط به این حوزه ایجاد کرده است.
تعریف فعلی فمینیست ها از حضور زن در اجتماع «حضور و ورود زنان به هر عرصه ای است که مردان در آن حضور دارند و آن عرصه مردانه تلقی می شود.» مثلا حضور در شغل های سخت مثل کار در معدن! راننده کامیون شدن! حضور در ورزشگاه ها برای تماشای فوتبال و والیبال و ...!3 و هر آن چه در تصور شما مردانه تلقی می شود! چون هدف فمینبیست ها مرد شدن زنان است!
اما برای شروع بحث باید چهارجوب آن را در سه پرسش اصلی مشخص کنیم:
1- چیستی حضور زن در اجتماع
در پاسخ به این پرسش بنیادی باید ماهیت حضور زن در اجتماع تبیین گردد.
2- چرایی حضور زن در اجتماع
در این پرسش هدف و علت حضور زن در اجتماع مورد بررسی قرار خواهد گرفت
3- چگونگی حضور زن در اجتماع4
و در پرسش نهایی حدود و چگونگی حضور اجتماعی زن تبیین خواهد شد.
برای پاسخ به این پرسش ها در ادامه باز باید سوالات زیر را مطرح کنیم:
1- اجتماع مناسب برای حضور زنان چیست؟
در این جا باید اجتماع و تعریف آن و ماهیت اجتماعی که زن باید در آن حضور داشته باشد تعریف می شود. به گونه ای عرصه شناسی و تبیین عرصه های حضور زن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
2- اجتماع مناسب برای حضور زنان چرا هست؟
در اینجا چرایی و علت و هدف وجود چنین اجتماعاتی برای حضور زنان مورد بررسی قرار خواهند گرفت
3- اجتماع مناسب برای زنان چگونه است؟
در انتها اجتماع تراز برای حضور زن و چگونگی آن مورد تبیین قرار خواهند گرفت.
--------------
پ.ن 1: آن چه در اینجا و مجموعه مطالب حضور اجتماعی ارائه خواهد شد مسلما کامل نیست، چون پاسخ به هرکدام از پرسش های فوق به اندازه ی یک پایان نامه ظرفیت پرداخت به مسئله دارند. اما این جا کلیات مباحث برای تفکر دوستان ارائه خواهد شد ان شاء الله
پ.ن 2: می توانستم ادامه ی مطلب را با پاسخ به پرسش ها بنویسم اما ترجیحم این است که مخاطبان صالحات خودشان در این موارد فکر کنند و اندیشه هایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند تا بنده هم از نظرات دوستان در شروع و تکمیل بحث استفاده کنم.
1- منظور بنده از «حضور اجتماعی زن» و مفهوم «اجتماع» فهم عام از این مفاهیم است نه اتیمولوژی (ریشه شناسی) و ترمینولوژی آن
2- بنده در اینجا اصلا به نقش مردان و ... کار ندارم. امور مربوط به مردان را خود آقایان باید زحمت بکشند و تبیین بفرمایند.
3- مسئله ی حضور زنان در ورزشگاه ها توسط فمینیست ها و تبدیل آن به مسئله ی جامعه تا جایی که مراجع که سطحشان در جامعه استراتژیک است به چنین مسائل خردی ورود پیدا کنند! هدف این گروه ورود به مسائل خرد برای تأثیر گذاری در حوزه ی کلان است!
4- یک زمانی در یکی از جمع های مربوط به امور زنان بودم مسئول جلسه بحث را به حضور اجتماعی زنان رساند و پرسید کدام حضور اجتماعی؟! این پرسش از بن اشتباه است. چون پرسش از «کدام» نه حد را مشخص می کند نه شاخصی را تبیین می کند.